Veelgestelde vragen

Hoe komen jullie als fotograaf op tijd?


Wij beperken onze regio tot maximaal een straal van 1,5 uur rijden rond Heerenveen. Daarnaast bellen ouders ons meteen op wanneer de bevalling is gestart (dit gebeurt dag en nacht doordat we 24/7 stand-by staan vanaf week 38). De partner houdt ons meestal op de hoogte van de vorderingen en met 5 cm. ontsluiting zijn we vaak op al op locatie. Mochten wij op dat moment onverhoopt ziek zijn of andere calamiteiten hebben, dan schakelen wij onze back-up fotograaf in.
Wat als jullie beiden onverhoopt niet bij de bevalling kunnen zijn?


Wij hebben twee back-up fotografen. In totaal zijn we dan met vier fotografen. De kans dat er geen fotograaf bij de bevalling is, is erg klein. De foto’s van de back-up fotografen bewerken wij zelf, zodat wij dezelfde stijl kunnen leveren zoals op onze website/social media te zien is.
Kan ik mezelf zijn tijdens de bevalling?


Ja, abosluut. Dat is wat wij juist willen. Doordat wij ons op de achtergrond houden, zullen ouders vaak niet merken dat wij er zijn. Het is jullie moment, wij leggen dit enkel en alleen vast.
Wat als het een keizersnede wordt?


Als het een keizersnede wordt, dan gaan wij uiteraard mee naar de operatiekamer (mits dit door het medisch personeel is toegestaan). Mocht dit niet zijn toegestaan, dan wachten wij in de wachtkamer. Zodra de ouders terug komen, gaan wij verder met foto’s maken. Soms is het mogelijk dat een operatie-assistent foto’s maakt. Deze foto’s zullen wij dan bewerken in onze stijl, zodat het hele geboorteverhaal toch compleet is.
Wat als de bevalling thuis begint en ik uiteindelijk naar het ziekenhuis moet?


Waar de bevalling ook is, wij blijven jullie volgen. In het kennismakingsgesprek vragen wij naar de mogelijke adressen: zowel thuis als eventueel het (dichtstbijzijnde) ziekenhuis. Wij mogen niet mee in de ambulance, maar zullen er zijn bij vertrek en aankomst.
Wat als de situatie kritiek wordt?


Wanneer de situatie kritiek wordt, dit kan voor zowel moeder als voor het (de) kindje(s), zullen wij foto’s maken tot waar dit mogelijk is. Wij proberen het hele geboorteverhaal vast te leggen, een kritieke situatie hoort daar eventueel ook bij. Indien het medisch personeel (of ouders zelf) aan geven dat wij niet verder mogen fotograferen, dan stoppen wij uiteraard. In een kennismakingsgesprek zullen wij het hier ook over hebben.
Wie moet ik inlichten als jullie onze geboortefotograaf worden?


Sowieso moeten ouders dit tijdens de controles vermelden, ongeacht waar deze zijn (eigen verloskundigepraktijk of ziekenhuis). Daarnaast is het een vereiste om in het geboorteplan aan te geven dat er een fotograaf aanwezig is. En het is een vereiste dat als de bevalling is begonnen te melden dat er een fotograaf komt.
Hoe houden we tijdens de zwangerschap contact?


Er wordt een whatsapp groep aangemaakt. Hierin komen wij als fotograaf en de aanstaande ouder(s). Wij vinden het fijn om op de hoogte te blijven.
In welke regio zijn jullie werkzaam?


Ons werkgebied ligt maximaal 1,5 uur rijden rondom Heerenveen. Hierbij kun je denken de provincies Friesland, Groningen en Drenthe en een deel van Overijssel.
Komen mijn geboortefoto’s op jullie website/social media te staan?


Nee, dit is niet gebruikelijk. Mochten wij iets van de geboortefoto’s willen plaatsen, dan doen wij dit altijd in overleg. Wij vinden dat privacy voorop staat.